Væggelus

Hvad er væggelus?

En væggelus lever af blod. Den foretrækker at suge blod på mennesker, men kan også suge på dyr som fx kaniner, rotter, mus og fugle.

Væggelus er lysebrune til mørkt rødbrune dyr. De har seks ben, er vingeløse og bliver 5-7 mm lange. Kroppen er meget flad, medmindre den har drukket blod for nylig. Det tager en væggelus 5-10 minutter at fylde sig med blod. En voksen hun tager omtrent sin egen vægt i blod svarende til cirka 8 mg. Nymferne (ungerne) kan tage op til 4-5 gange deres egen vægt, men er til gengæld meget mindre end en voksen hun.

Væggelusen gemmer sig om dagen i revner og sprækker og kommer først frem om aftenen og natten for at spise. Den finder sin vært ved hjælp af forskellige duftstoffer og den kuldioxid, en sovende vært ånder ud. Det sidste stykke (cirka en meter), bliver den også ledt på vej af kropsvarme fra værten.

væggelus | Alt til skadedyr

Hvordan bekæmper man væggelus?

Metoder til bekæmpelse kan nævnes frysning af tøj, tasker og lignende, lige som tøjvask selvfølgelig også en effektiv måde at bekæmpe væggelus på.

Væggelus er følsomme over for varme og kulde, og dræbes ved at opholde sig et par timer ved 50 grader celsius eller i en fryser et par dage.

Man skal være opmærksom på, at væggelusene kan gemme sig i et materiale, der virker isolerende, og derved overleve bekæmpelsesindsatsen. Nogle gange skal der flere behandlinger til for at komme alle individer til livs.

 

 

Livscyklus

Hun væggelus lægger alt i mellem 1-5 æg om dagen, eller et gennemsnit på 540 æg i hele deres livstid. De ligger typisk deres æg i revner eller ru overflader. Væggelus bliver fuld voksen på omkring 21 dage og går igennem 5 forskellige faser inden de fuld ud moden. En væggelus smider typisk sit skind en gang inden de når fuld modenhed, men for at de kan gøre dette er det nødvendigt for dem at spise blod. En voksen væggelus kan overleve flere måneder uden at spise blod.

Væggelus bliver tiltrukket af det carbondioxid deres værter udleder. Derfor spiser de typisk af deres værter om natten på det bare skind de nu engang kan finde. Det sker dog at de vil forsøge at spise i løbet af dagen, specielt i meget angrebne områder. Selvom de foretrækker at spise af mennesker, spiser de også gerne af andre varmblodede værter som fx kaniner, rotter, mus og fugle. Væggelus kræver som regel 5-10 minutter for at blive fyldt op med blod. De spiser ved at indføre to hule næb i den udvalgte vært. Den første af disse indfører spyt som virker som et bedøvende middel, og den anden suger det blod de har brug for. Efter de har spist rykker de sig til et sted hvor de kan være i ro og gemmer sig i omkring 5-10 dage. Her bruger de tiden på at fordøje måltidet, formere sig og lægge æg.

HUSK at se og følg vores YOUTUBE kanal HER.

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop