SÅDAN SER DU FORSKEL PÅ MUS OG ROTTER

 

Er du i tvivl om du har fået mus eller rotter i hjemmet? Læs her vores guide om hvordan du ser forskellen på mus og rotter i og omkring dit hjem.

 

Det kan for mange være svært at se forskel på om det er mus eller rotter der er kommet i hjemmet. Men der er afgørende for at vælge den rette bekæmpelse af dem, at du bliver i stand til at se forskel på dem.

Billederne herunder viser forskellene på mus og rotter.
Mus | Randers volieren
rotte | Randers volieren
Tabellen herunder viser kendetegn for brun rotte, sorte rotte og halsbåndmus.

Brun rotte

Sort rotte

Halsbåndmus

Kropslængde

20 – 30 cm

15 – 20 cm

9 – 13 cm

Halelængde

17 – 23 cm

20 cm

9 -13 cm

Samlet længde

53 cm

40 cm

26 cm

Vægt

200 – 450 g

75 – 230 g

20 – 45 g

Kropsfarve

Brun

Sort / lys brun

Gulbrun

Halefarve

Mørkebrun

Lys

Lys / hvid

DE MEST ALM. MUS I DANMARK ER HUSMUSEN, HALSBÅNDBUSEN OG MARKMUSEN.

Husmusen

Husmusen er altædende, men får den mulighed for det, foretrækker den korn og kornprodukter. Den er selv i stand til at vælge den rigtige sammensætning af føden, så den får de livsnødvendige næringsstoffer. Husmusen kan klare sig uden at have adgang til vand, hvis blot fødens indhold af vand udgør 15-16 %.

Husmusen er typisk et nat dyr. Men under fredelige forhold kan den sagtens være aktiv døgnet rundt. Den lever i flokke under ledelse af en dominerende han. Hver flok forsvarer et område mod andre husmus. Af husmusens sanser er lugte- og høresansen nok de vigtigste: Dyrene meddeler sig til hinanden ved hjælp af dufte og lyde.

husmus | Randers volieren
Halsbåndmus | Randers volieren
Halsbåndmusen

Halsbåndmusen er kendetegnet en mørkebrun overside. Undersiden er hvid, meget hvid, med undtagelse af et brunt ”bånd” foran musens forreste ben. Halsbåndmusen er større end husmusen, da musens krop er 10-12 cm., mens halen er længere end både hoved og krop tilsammen.

Ved bopæl nær skov og større grønne områder er der større sandsynlighed for besøg af halsbåndmusen. Modsat husmusen bliver halsbåndmusen ude hele året. Enkelte går dog ind i vores huse senere på efteråret. Musen vil ofte lave en rede indenfor, men vil først starte på yngle, når den igen kommen ud i det fri. Så sandsynligheden for at få unger af halsbåndmus indendørs er minimal.

Markmusen

Markmusen er en art af musefamilien. Den har brun pels og hvid bug, ofte en gul plet mellem forbenene. Den forveksles let med arten halsbåndmus, men har lidt mindre ører og er normalt mindre i størrelse.

En voksen markmus vejer mellem 40 og 50 gram, og er 10 til 14 cm lang fra snude til halerod, og halen mellem 3 og 5 cm.

Ekskrementerne er 6-7 mm lange og 2-3 mm tykke, cylindriske med butte ender. Farven er er normalt grøn om sommeren og brun om vinteren.

 

Den er et alvorligt skadedyr og bliver ude hele året igennem, også om vinteren.

markmus | Randers volieren

TEGN PÅ MUS

 

Mus kan komme ind gennem sprækker på 7-8 mm, og de afsætter deres spor ved at gnave i fødevarer, emballage, kabler, isoleringsmaterialer, træværk og andre bygningsdele.

Man kan desuden tydeligt høre, når musene løber, pusler og kradser på lofter, i vægge og under gulvet.

Et andet tydeligt tegn er deres ekskrementer, som de efterlader overalt.

I DANMARK FINDER DER TO ARTER AF ROTTER, DEN BRUNE OG DEN SORTE ROTTE

brun rotte | Randers volieren
Brun rotte

Den brune rotte (Vandrotten), som er den mest hyppige i Danmark, kan blive op 53 cm lang. Kroppen på den brune rotte er mellem 20 – 30 cm, mens halen er 17 – 23 cm lang. Den vejer som fuldvoksen mellem 200 – 450 g. (hunnen vejer lidt mindre.)  Den brune rotte er naturligvis brun i farven, hvor der den er lysere på underkroppen (rottens bug). Halen har to farver, mørk på oversiden, mens den lysere på halens underside.

Sort rotte

Den sorte rotte (Husrotten), måler fra snudespids til halerod 16-23 cm, og vejer som regel 150-250 gram. Halen er ca. 19-24 cm lang, og er altid en smule længere end hoved-kropslængden. Hunnerne er lidt mindre end hannerne.

Snuden er spids, øjnene store og de lange ører er ikke pelsklædte.

Pelsen er på oversiden brunlig eller gråsort, mens undersiden er gråhvid. Halen er meget sparsomt behåret.

sort rotte | Randers volieren

TEGN PÅ ROTTER

 

Friske rotteekskrementer, gnav på materialer og fødevarer, rottefod-/halespor, brune fedtede belægninger hvor rotterne færdes, fliser eller asfaltbelægninger der pludselig synker, umotiverede huller i paneler, vægge, gulve, langs husets fundament på udvendig side eller i nærheden af kloakledninger og kloakdæksler.

 

Lyde: Tumlelyde, gnavelyde, kradselyde og skrig på lofter, under gulve, i hulmure eller langs paneler.

 

Lugt: Rottelugten er skarp og ubehagelig.

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop