ROTTER

Hvad er en rotte?

Rotten er en slægt af gnavere som er i musefamilien. Rotterne er større end deres slægtninge musene, men vejer sjældent over 500 gram. Rotter anses ofte for at være skadedyr, som aktivt bliver udryddet af mennesker. Rotter lever nemlig bl.a. af affald, og kan dermed være med til at sprede sygdomme, som kan ramme mennesker og husdyr.

I Danmark findes to arter rotter, den brune rotte (vandrerotten) og den sorte rotte (husrotten)

Hvis man rotter, er man sjældent i tvivl, for rotter efterlader en skarp og ubehagelig lugt, der kan minde om kloaklugt eller lugten af svinestald.

Udover lugten, så efterlader rotter også sikre tegn i form af cylinderformede ekskrementer, der er sorte eller brunlige og cirka 6 millimeter tykke og omkring 17 millimeter lange.

rotte | Alt til skadedyr

Derfor skal rotter bekæmpes!

Rotter kan forårsage store værditab ved at rotten spiser, ødelægger eller tilsviner massive mængder af fødevarer og foder. Dertil kan den også skade bygninger, særligt når den gnaver i elinstallationer. Der findes tilfælde hvor en rotteplage har betydet brande i bygninger. Samtidig bærer rotter ofte en farlig cocktail, da de smitter voldsomt, som kan overføres via dets urin og ekskrementer.

 

Hvordan bekæmper man rotter?

Der findes en del forskellige fælder til at fange rotter med. I langt de fleste tilfælde vil en smækfælde være den bedste og billigste løsning. Fælden bør placeres ved en væg, da rotterne altid løber langs væggene. Placer derfor ikke fælden midt på gulvet, da rotterne ikke opholder sig der. Som madding kan man anvende madrester fx brød, rosiner eller pølse. Bemærk desuden, at det er vigtigt at maddingen skal fastsættes grundigt for at sikre effektiv fangst. Indstil desuden udløseren sådan at den smækker ved den mindste berøring. Udløsermekanismen kan oftest indstilles med en skruetrækker. Du bør opsætte rigeligt med fælder – og herefter opretholde tålmodigheden. Fælderne skal stå et par dage før rotterne bliver trygge ved dem. Derfor er det vigtigt, at man ikke løbende rykker på fælderne. Når en fælde har fanget en rotte, bør man ikke efterfølgende vaske fælden, da dette vil gøre fælden mindre velegnet til at fange nye rotter med den samme fælde.

Nederst på siden kan du se en video med vores produkt Rottefælde CO2.

 

 

 

Den brune rotte | Alt til skadedyr

Den brune rotte

Den brune rotte, også kaldt vandrerotte, er nok det mest upopulære pattedyr i Danmark. Brun rotte er frygtet som sygdomsspreder, bl.a. af den farlige Weils syge. Desuden æder den masser af korn og andre fødevarer – og det, den ikke æder, forurener den med urin og ekskrementer.

Brun rotte er vores største mus. Den tilhører familien ægte mus, som kan kendes på en lang hale, store øjne og ører og en lang spids snude. Rottens hale er stort set nøgen modsat halen hos alle vore andre gnavere.

Overkroppen har forskellige brune nuancer mens at undersiden er grålig eller hvidlig.

Brun rotte kan forveksles med husrotte, også kaldt sort rotte, selv om den også forekommer i brune nuancer. Husrotten har imidlertid et mere klassisk rotteudseende. Den er mindre og slankere og har større øjne og ører, længere hale og en mere ensfarvet pels end brun rotte. Mosegris kan også ligne brun rotte lidt, men mosegrisen er en studsmus og har derfor kort snude, små øjne og ører samt kort, pelsklædt hale.

Rottens størrelse afhænger meget af mængden af tilgængelig føde. Hos brun rotte ligger vægten normalt omkring 200-250 g, og hanner er større end hunner. Den største rotte man har fundet de seneste år, var en han på 545 g.

Synssansen er ikke specielt god, men til gengæld har rotten en fantastisk lugte- og smagssans, ligesom den kan høre ultralyd. Man har fundet ud af, at rotter er i besiddelse af en såkaldt metakognitiv bevidsthed, dvs. at de er i stand til ”at tænke over deres tanker”, noget som ellers kun er fundet hos mennesket og andre primater.

Den sorte rotte

Den sort rotte, også kaldet husrotten er en gnaver, der også kendt som skibsrotte, husrotte, “pestrotte”. Denne art var den oprindelige i Europa. Den er betydeligt mere specialiseret end den brune rotte, og den foretrækker en føde, der består af korn og kornprodukter. Den brune rotte, der kom hertil fra Indien med skibsfarten, er derimod opportunist og kan leve af nærmest alt, så den har næsten fortrængt den sorte rotte. Sammenlignet med den brune rotte er den sorte rotte dårligere til at svømme, men mere adræt og klatrer bedre, hvilket giver den mulighed for at flygte opad.

På trods af sit navn findes den i flere forskellige farver. Den er oftest sort til lys brun med en lysere bug. En typisk rotte vil være omkring 15-20 cm lang med yderligere 20 cm hale. I et optimalt miljø vil den føde unger hele året i kuld på 6 til 10 unger. Rotten kan blive omkring 2-3 år gammel. Den sorte rotte kan danne sociale grupper på op til 60 individer.

Den sorte rotte | Alt til skadedyr

 

 

I videoen vises en Rottefælde CO2 – Dyrene tiltrækkes fælden med det ugiftige lokkemad. Når dyrene stikker hovedet op i fælden efter lokkemaden, udløses fælden og dyrene aflives med det samme.

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop