MULDVARP

Hvad er en muldvarp?

Den europæiske muldvarp, er et pattedyr i ordenen ægte insektædere. Den skaber gange under jorden, hvor den især lever af regnorme. Muldvarpen anses som regel for et skadedyr i beboelsesområder og marker, men er et gavnligt dyr i skove, da den gennemlufter jorden. Den former fra jorden skud, som for mange anses som et irritationsmoment.

Med den cylindriske krop, det spidse hoved og de specialiserede forfødder ligner muldvarpen ikke andre danske pattedyr.

Muldvarpen er et lille dyr, der måler 15-18 cm fra snudespids til halespids, og som vejer mellem 75 og 95 gram. Hannerne er lidt større end hunnerne, men ellers ligner de to køn hinanden.

Pelsen er tæt og sort, og dens særlige struktur med underuld og dæk hår der er næsten lige lange, og som er filtret ind i hinanden, så der skabes en elastisk overflade, gør det muligt for muldvarpen at bevæge sig både frem og tilbage i gangene, uden at den får jord i pelsen.

Muldvarpen laver flere forskellige slags gange, der alle er cirka 5 cm brede og 4 cm høje. De permanente gange findes oftest i 10–20 cm’s dybde, men dybden varierer mellem 5 og 100 cm. 

muldvarp | Alt til skadedyr

Hvordan bekæmper man muldvarpen?

Den nemmeste måde at fange muldvarpe er ved brug af en muldvarpesaks. Den findes i en række forskellige udgaver. Alle modeller er designet ud fra det princip, at det fanger muldvarpen når den rør saksen, nedsættes i muldvarpens gange. Princippet bag fælden udnytter således, at muldvarpen har begrænset syn. Da muldvarpen har god lugtesans, kan du med fordel anvende handsker ved montering, sådan du ikke påføre unødig menneskelig aroma.

Se en produktvideo længere ned på siden med et eksempel på hvad du kan bruge.

Levevis

Muldvarpen bygger gangsystemer i jorden, hvor jordlaget er blødt og dybt, og hvor der er rigeligt med føde. Den er sjælden i nåleskov, men findes ellers i mange typer habitat, især enge, græsarealer, dyrkede arealer, løvskov og i haver. Et gangsystem kan være op til 200 meter langt. Selvom muldvarpen kan finde på at søge noget af føden på jordoverfladen, finder den langt det meste i gangsystemerne. Muldvarpen kan på denne måde opbygge et lager af friske regnorme.

Ved at bide regnormene i forenden kan muldvarpen gøre så meget skade på ormen, at den ikke kan bevæge sig. På denne måde kan muldvarpen opbygge et lager af mad, der holder sig frisk, i hvert fald ind til regnormen har regenereret forenden, og kan kravle væk igen.

Muldvarpen lever alene, men i april-maj mødes hanner og hunner for at parre sig. Efter fire ugers drægtighed føder hunnen et kuld på 2-6 unger. Indimellem får muldvarpen endnu et kuld unger i sensommeren. Ungerne kan efter fire-fem uger selv søge føde i gangsystemet.

I videoen nedenunder ser vi en fælde der både kan bruges til muldvarper og mosegrise.

HUSK at se og følg vores YOUTUBE kanal HER.

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop