Mink

Hvad er en mink?

Minken er et rovdyr og jager i naturen både mindre pattedyr og fisk. Herudover tager den fugle. Minken har brug for en proteinrig kost, og dens tarmsystem gør, at den har brug for mange små måltider i løbet af døgnet. Hvis minken ikke kan spise hele byttet på en gang, gemmer den det ligesom de fleste andre dyr i samme familie i depoter, som er fordelt rundt omkring i dens territorium.

Mink bliver 49-72 cm lange, dertil en hale på 15-20 cm. Hunnen vejer cirka 1.200 g, mens hannen når en vægt på 1.700-2.400 g. På minkfarme når hannerne dog ofte en vægt på 2-3 kg og hunnerne 1-2 kg. Det skyldes, at der avles efter store mink; men også foderet har meget at sige. Den oprindelige mink er mørkebrun til sort med mørk underuld. Dog bliver cirka hver tiende mink sølvgrå.

 

Vilde mink og ildere har nogenlunde samme størrelse, og de kan ved første øjekast være svære at skelne. Minken har imidlertid ingen maske som ilderen, og den har en mørk underpels, modsat ilderens lyse.

Mink | Randers volieren

Hvordan bekæmper man mink?

Det er lovligt at regulere mink hele året. Som oftest vil det dog være mest effektivt at opstille fælder i forårs- og efterårsmånederne, hvor minkene er mest mobile. Lokalt hvor der er store minkproblemer kan det dog være hensigtsmæssigt at have fælder oppe hele året. Skov-og Naturstyrelsen bekæmper mink på egne arealer, men minken færdes mange steder, også på privat ejendom og i havneområder.

Hvalpene skal fanges i juni, juli eller august.

 

Den mest anvendte fælde er en lovlig fælde til fangst af mink. Det er en såkaldt kassefælde (eller tråd fælde), hvor ideen er, at lokke minken ind i en kasse (eller et bur). Når minken går derind og træder på den blanke plade, udløser den en klap, som spærrer udgangen for den. Så sidder minken inde i buret. Minken lider altså ingen overlast ved at gå i fælden, men sidder blot der og venter til den der tilser fælden, finder den. Minken kan herefter let fragtes et nyt sted hen og slippes fri.

HUSK at søge på nettet om hvor den må slippes ud henne i dit område.

 

 

Forvekslingsmuligheder

Mink kan forveksles med ilder og odder. Mink og ilder kan kendes fra hinanden ved at ilderen har en ansigtsmaske. Mink kan have en lys plet på underkæben, men aldrig en decideret ansigtsmaske.  Odderen er dobbelt så stor som minken, og har en lysere pels end minken. Minkens hoved er mere spidst og halen er tynd og cylindrisk. Har man dyret i hånden kan mink og odder også skelnes ved at odderen har fuldstændig svømmehud mellem tæerne, mens minken kun har svømmehud ved det inderste led af tæerne.

Info om minken

parringstiden kommer hannen vidt omkring i sin søgen efter parringsvillige hunner, og i den periode hævder den ikke sit territorium.

Parringen sker fra februar til april, og de 4-6 unger fødes i april til juni. Mink har forlænget drægtighed. Efter befrugtningen går fosterudviklingen i stå i ca. 45 dage, hvorefter det befrugtede æg sætter sig fast i livmodervæggen (implanteres), og den egentlig fosterudvikling på ca. 28 dage begynder.

Ungerne fødes nøgne og blinde. De dier i 4-6 uger, og ca. 4 måneder gamle er de udvokset og vandrer ud i den vide verden. De bliver kønsmodne det følgende forår.

Minken lever primært af små pattedyr og fisk, men tager også en del fugle og fugleunger, frøer og krebsdyr. Man har konstateret, at mink har tømt en hel sø for ynglende vandfugle. Overskudsføde deponeres i huller i træer eller mellem sten i nærheden af vandet.

I Danmark har minken etableret sig med en tilsyneladende fast bestand mange steder i landet og er på grund af sin levevis en alvorlig trussel mod flere af vores vandfuglebestande.

HUSK at se og følg vores YOUTUBE kanal HER.

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop