HVEPS

Hvad er hvepse?

Gedehamse eller blot hvepse, som de ofte kaldes, er let at kende på deres sorte og gule farver og karakteristiske kropsform med ‘hvepsetalje’.

Danske gedehamse (hvepse) kan være fra 12 (almindelige gedehams) til 38 mm (stor gedehams) lange. Hos alle hvepsearter er dronningen størst.

Hos hvepse kan man let udskille hoved, bryst og bagkrop. Bagkroppen er tværstribet, sort og gul, leddelt og bærer organer til parring og æglægning. Den er fæstnet til brystet ved et skaft.  På brystet sidder to par flyvevinger og 3 par ben. Hvepse er meget gode flyvere.

Hvepse kan, modsat bier, stikke op til flere gange hvis de forstyrres. Gedehamsenes brod er glat, så den kan stikke flere gange, modsat biens brod, som har modhager og derfor rives ud af bagkroppen på bien, når den stikker.

hvepse | Alt til skadedyr

Hvordan bekæmper man hvepse og hvepsebo?

Bliver du generet af hvepse på dine grillaftener og i dine rosé-stunder, er den mest effektive bekæmpelse at finde frem til hvepseboet og fjerne eller uskadeliggøre det.

Det bør du gøre om aftenen. Her er alle individer hjemme i boet, og hvepsene er ikke lige så aktive, som de er om dagen. Mørket og de lavere temperaturer lægger en dæmper på hvepsenes aggressivitet.

Hvepsefælder kan hænges op på steder, hvor man er generet af gedehamsene. Det vil lokke dem ned i fælden, hvor de drukner. Fælder specielt fremstillet til dette formål.

 

 

Almindelig gedehams | Alt til skadedyr

Almindelig gedehams

Arten er 10-19 mm stor. Hvepsen er sort med gule farver. På mundskjoldet har hvepsen en sort tegning. der ligner et anker. Hos hannerne, kan ankertegningen på mundskjoldet dog mangle eller være reduceret til enkelte sorte pletter

Hvepsen er ofte jordboende og bor i kolonier i musehuller, blomsterkrukker eller lignende. Dog kan den også gøre brug af andre beskyttede hulrum og udhuse mm. Vi kender almindelig gedehams fra, at den oftest kommer i konflikt med mennesker. Dette skyldes både artens talrighed, især sidst på sæsonen, men også da det er en aggressiv art, med relativ kraftig gift.

Stor gedehams

Arten er 18-35 mm stor og er derfor væsentligt større end andre hvepse arter. Arten har et rødt hoved, rødlige antenner og ben, rødgule vinger og en gul bagkrop med brune eller sorte led adskillelser. Ryg og bagkrop har en mørkebrun og rødbrun behåring. Når den flyver lyder det som en kraftigt summende lyd. Arten lever og bygger rede i hule træer, men kan også findes på huslofter. Arten lever socialt og laver ligesom almindelig gedehams et bo, der kan blive ret stort. Den store gedehams flyver også, i modsætning til almindelig gedehams, om natten og derfor kan man opleve den blive tiltrukket af lyset og møde den inde i huset. 

Dens giftige stik er yderst smertefuldt og kan være livsfarligt for mennesker, især hvis man stikkes på hals eller hoved.

stor gedehams | Alt til skadedyr

HUSK at se og følg vores YOUTUBE kanal HER.

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop