SÅDAN BEKÆMPER DU BANANFLUER

Træt af bananfluer i køkkenet og bryggers? Guide til bekæmpelse og hvordan du slipper for bananfluer i din bolig.

Vi kender det alle. Man har lige købt en lækker krydderurt til vinduskarmen, men pludselig tre dage senere sværmer der en hær af små fluer omkring den. Og hvad værre er – de er begyndt at hænge ud ovre ved frugtskålen. Bananfluen har fundet vej ind i dit hjem, og den har inviteret hele sin storfamilie med. Men frygt ej! Nedenfor finder du en guide til både forebyggelse og effektiv bekæmpelse.

bananflue | Randers volieren

Hvad er en bananflue?

                     

Du har sikkert oplevet de små fluer sværme rundt i køkkenet omkring håndvasken eller frugtskålen. Det er en ganske træls og ulækker oplevelse, og så formerer bananfluerne sig ovenikøbet hurtigt.

En bananflue er typisk 3 – 4 mm lang og gulbrun i farven. Fluerne kan lægge op til 25 æg om dagen, og påbegynder allerede æglægningen 24 timer efter, at de har forladt puppestadiet.

Bananfluerne går også under betegnelserne frugtfluer og eddikefluer. Fælles for dem alle er, at de lever af gærceller, som typisk findes i frugt, grønt og andre søde madvarer.

I de varme måneder yngler bananfluen også udenfor, så dér skal man være opmærksom på nedfaldsfrugter, skraldespande, kompostbunker og lign. da disse også er gode ynglesteder.

Bananfluen er ikke farlig (heller ikke dens æg), men den kan være smittebærer, da den ligesom andre fluer godt kan lide, alt hvad der er fordærvet eller råddent. Derfor kan den have været i kontakt med bakterier, før den sætter sig på dine madvarer, og det er derfor enormt vigtigt at vaske alle madvarer, før de spises.

 

Hvordan kommer de ind i huset?

 

Modsat hvad mange troede førhen, opstår bananfluen ikke bare spontan i din frugtskål eller krydderurteplanter fra supermarkedet. De kan komme ind af de selv de mindste sprækker, så åbne døre eller vinduer er ingen sag. Man kan også være uheldig, at de er fulgt med fra sidste indkøbstur – der kan ligge æg på frugter og/eller i krydderurtens fugtige jord, og når æggene klækkes, så har vi balladen.

Derfor er det altid vigtigt at vaske de nyindkøbte frugter grundigt – specielt hvis man har en frugtskål stående ude. I køleskabet dør bananfluen af kulde, så det er også værd at overveje at opbevare al frugt i køleskabet.

 

Hvordan forebygger man mod bananfluer?

For at forhindre bananfluen i at yngle i første omgang, er det vigtigt at holde køkkenet pænt og rent uden våde områder med madrester. Brug evt. et rensemiddel til at fjerne organisk kontaminering. Følg altid producentens brugsvejledning, da sikkerhedsudstyr kan være påkrævet.

Under madlavningen bør al grøntsager- og frugtaffald smides på komposten så hurtigt som muligt, eller i hvert fald ud af huset, måske i en mindre dåse med låg på. Alle flasker, dåser eller glas, der skal til genbrug, skal i forvejen skylles af, og hvis du vil undgå bananfluer, er der nu endnu en grund til at være ekstra omhyggelig, når du skyller af.

Efter måltidet skal alle rester pakkes væk hurtigst muligt – både så maden ikke fordærver, men også så bananfluen ikke kan nå at finde et nyt hjem til sine æg.

Til sidst er det vigtigt straks at skylle alle madrester og glas af servicen – specielt hvis opvasken ikke tages med det samme. Afslutningsvis kan det anbefales at tørre køkkenoverfladerne af med et rensemiddel eller rengøringsmiddel.

 

Hvordan bekæmper man bananfluer?

 

Hvis du gerne vil undgå bananfluer i køkkenet, er den nemmeste metode forebyggelse. Undgå at efterlade åbnet emballage fra madvarer for længe på køkkenbordet, sørg for at madrester skylles af service og tjek jævnligt frugten for brune pletter.

Er du alligevel så uheldig at have fået bananfluer, skal du som det første fjerne det, som tiltrækker dem, fx dårlig frugt eller grønt. Dernæst kan du bruge forskellige fælder med lokkemiddel til effektivt og hurtigt at slippe af med bananfluerne.

Der findes forskellige nemme løsninger til bekæmpelse af de små insekter.

 

  •  Fluepapir – Hæng en eller flere ruller op tæt på området med flest bananfluer. Limen indeholder hverken gift eller insektmiddel, og rullen holder i lang tid, hvis ikke den hænger i direkte sollys. Husk at hænge frugtflue fælden udenfor børn eller husdyrs rækkevidde.

 

  •  Bananflue/frugtflue fælder – disse indeholder et lokkemiddel, hvorefter fluen drukner i væsken inde i fælden.

HUSK at se og følg vores YOUTUBE kanal HER.

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop